website ontwikkeling kosten

Waar moet ik aan denken als ik een website laat maken?

Een professionele zakelijke website is voor iedere onderneming onontbeerlijk tegenwoordig.

Opstartkosten & terugkerende kosten.
De kosten voor het bouwen van een website zijn niet alleen het ontwerpen en het opzetten van de website.

Er zijn tal van terugkerende (onderhoud) kosten zoals hosting, debuggen/foutopsporing, het toevoegen van nieuwe functionaliteiten/tools enz.

Het is net een auto, je hebt de aanschafprijs en het jaarlijkse/maandelijkse onderhoud.

Wat je denkt nodig te hebben vs heb ik echt nodig.

Wanneer de vraag wordt gesteld welke functionaliteiten (eigenschappen) de website moet bezitten wordt er meestal een lange lijst opgesomt.

Teveel willen tijdens het opzetten van hun eerste website is een vaak voorkomende fout bij startende ondernemers.

Want aan elk onderdeel op die lijst hangt een prijskaartje en al heel snel kan die prijs zo hoog oplopen dat je er toch van af ziet met het starten van een website.

Dus is het beter jezelf af te vragen: “Wat heb ik NU nodig en wat kan ik LATER toevoegen?”

Wat is de kostprijs om een website te laten maken?

De “ware” kosten voor het ontwikkelen en maken van een website is voor de doorsnee (beginnende) ondernemer een waar mysterie. Zal het € 500, € 1.500, € 3.000 zijn of “nee-het-kan-toch-niet-waar zijn”, meer?!

Onze definitie van een MKB “startup-website” is een website die bestaat uit maximaal vijf grote secties. Elke sectie heeft een totaal van maximaal 10 pagina’s. Er wordt geen gebruik gemaakt van maatwerk plug-ins of databases.

Voor een webshop, zouden we gebruik maken van PayPal en een winkelwagen oplossing als WordPress WooCommerce. Er zijn geen externe (3rd-party) bedrijfsprocessen integraties.

Meestal wordt een website budget bepaald door de geschatte aantal uren voor het ontwerpen en bouwen. Website ontwikkelaars hebben verschillende tarieven, die zijn afhankelijk van hun vaste kosten.

Offshore uitbesteden vs internet bureaus vs freelancers

Offshore website ontwikkelaars kunnen tarieven hanteren van € 10 tot € 40 terwijl een bureau met a-merk klanten € 60 tot € 200 per uur in rekening zal brengen. Een freelance webdeveloper rekent meestal tussen de € 25 en € 100 per uur.

Het opzetten van een succesvolle website met een doordacht design maakt gebruik van een aantal verschillende disciplines (marketing, user experience design, visual design, programmering en projectmanagement) en deze zijn zeer moeilijk te vinden in één persoon.

Met offshore-bureaus, kan de communicatie een echte uitdaging zijn: begrijpen ze jouw bedrijfsdoelstellingen? Begrijpen ze de opdracht of zijn er communicatieproblemen door cultuurverschillen? Het tijdsverschil kan ook een gigantisch probleem zijn.

Voordat je gaat praten met een professioneel internet bureau, stel je eerst een website-vereisten document op. Dit document hoeft niet al te complex te zijn, één bladzijde of zo is voldoende.

Daarin omschrijf je wat voor soort website je wilt, welke soorten pagina’s je wilt (Nieuws, Contact, Diensten, etc.), de gewenste functionaliteiten en uw zakelijke doelstellingen voor de website.

Het is ook nuttig om voorbeelden van websites te tonen die je mooi vindt of geschikt zijn voor je onderneming.

Dus, hoeveel zal mijn website kosten?
Zie hieronder de activiteiten die horen bij het ontwikkelen van een website :

Planning/opstellen projectplan: € 90 – € 300
UX (user experience)/sitemap, wireframes: € 90 – € 500
UI Responsive Design (user interface/grafisch voorstel + prototyping): € 700 – € 1.800
Programmeren: € 2.100 – € 3.700
Content ondersteuning (digitalisering/optimaliseren teksten en beelden): € 90 – € 300
Training / handleiding: € 150 – € 400
Testen / Live gaan: € 550 – € 850

Totale kosten: € 3.770 – € 7.850 (*en meer, afhankelijk van de vereisten)

Dit veronderstelt ook een kort, gestroomlijnd goedkeuringsproces zonder al te veel aanpassingen of correctierondes. Het programmeren van webshops of meer complexe websites is meer tijdintensief en zal de ontwikkelkosten aanzienlijk verhogen.

Na het live gaan moet je uitgaan van een uitgave van minimum € 500 per maand aan lopende, pro-actieve marketing inspanningen en zoekmachineoptimalistatie.

Hoe ver kom ik met zelf gratis een website maken?

Met de bekende zogenaamde “drag & drop” website makers zoals Wix, Weebly en Jimdo kom je een eind. Zie deze uitgebreide vergelijkingstabel en lees wat je er wel en niet mee kan doen.